Interview s Davidom X. Cohenom

Toto interview je už staršie, ale vynechávali sme veci ktoré boli vtedy "novinkami", takže sa môžete niečo dozvedieť o Davidovi X. Cohenovi čo je aktuálne aj dnes.

Viem, že sa vás to často pýtajú, ale pre ľudí, ktorí to nevedia, môžete nám povedať kto ste, čo robíte na Futurame a čo ste robili pred Futuramou?

Používam mierne vymyslené meno David X. Cohen. Býval som David S. Cohen ale Asociácia scenáristov (zväz televíznych a filmových scenáristov) nepovoľuje dvom ľuďom používať dve rovnaké mená. A samozrejme nejaký iný chlap mal tú drzosť používať moje meno predo mnou. Takže som si zmenil meno na David X. Cohen. Udialo sa to zároveň so vznikom Futuramy.
Som výkonný producent Futuramy, čo hlavne znamená, že som hlavný scenárista. Robím aj veľa produkčnej tvorby ako napríklad strih, hlasová réžia a takú tú všeobecnú otrockú prácu, aby som zabezpečil, že epizódy budú hotové na čas a tak kvalitné ako sa len dá.
Na Futurame na plný úväzok som pracoval asi tri a pol roku. Predtým som pracoval ako scenárista Simpsonovcov takmer päť rokov. Ďalej do minulosti som ešte napísal pár epizód Beavisa a Buttheada. Strávil som veľa času získavaním akademických titulov, za čo ďakujem rodičom, že mi platili školné.



Čítate si scenáre fanúšikov na internete alebo je to niečo, čo nemôžete kvôli právam?

Nie, kvôli dôvodom, ktoré iste tušíte.



Ako vyzerá váš bežný pracovný deň? Napríklad čo robíte vo všeobecnosti keď sa pripravuje Futurama?

Najbežnejšou prácou scenáristu hocaký deň je prepisovanie scenáru ako skupina, alebo ešte bežnejšie dvoch scenárov v dvoch skupinách. Používame veľmi podobný systém ako tvorcovia Simpsonovcov. Diskutujeme o príbehu v malých skupinách, jedna osoba napíše osnovu a scenár a my to potom prepíšeme v skupine. Je v tom skupinové úsilie. Sedíme okolo veľkého stola a tá časť scenáru, na ktorej práve pracujeme, máme na veľkom monitore. Je to zdĺhavá a vyčerpávajúca práca (vážne), aj keď často zábava keď prídeme na niečo zaujímavé.
Približne raz za týždeň sa stretávame s animátormi a sledujeme vývoj epizódy, či už je to ešte len čierno-biela scéna alebo už takmer hotová plnofarebná scéna.
Tiež skoro každý deň trávim strihom zvuku a obrazu epizód.
Pomimo toto všetko pijem veľa malinoviek a kávy a jeme nezdravé jedlá kým nás volanie prírody nezavolá z kancelárie. Potom sa kolobeh opakuje.



Budú nejaké nové hračky a ďalšie predmety s motívom Futuramy? Myslel som najmä na nejaký soundtrack ako napríklad „Songs in the key of Springfield“ či „The yellow album“ Simpsonovcov.

Počul som niečo o kartičkách ale zatiaľ to nie je isté. Myslím, že máme už dostatok materiálov na nejaký album, ale zatiaľ som nepočul žeby sa niečo plánovalo. Musím spomenúť, že náš skladateľ Christopher Tyng je skvelý, ale dokonca pár pesničiek nám zložil aj Ken Keeler, ktorý vyhral dve ceny Emmy za piesne, ktoré napísal do seriálu Simpsonovci.
Videl som jednu veľmi šialenú hračku, o ktorej sa zatiaľ nerozhodlo či ju dáme na trh. Ide o priesvitného Horrible Gelatinous Blob, ktorého ste mohli vidieť napríklad v druhej epizóde prvej série, ktorý má v sebe uväzneného Frya.



Zmeníme trošku tému. Okrem Futuramy a Simpsonovcov aké sú vaše obľúbené relácie?

Priznám sa, televíziu som už dlho nevidel, kvôli pracovnej vyťaženosti. Býval som veľkým fanušíkom seriálov „The Sopranos“ a „Curb Your Enthusiasm“ na HBO. Tiež mám veľmi rád „South Park“ a „TV Funhouse“ na stanici Comedy Central. A seriál televízie Fox „King of the Hill“



Videli ste v poslednej dobe nejaký dobrý film?

Áno.... práve dnes večer som videl francúzsky film Amélia z Montmartru, ktorý bol skvelý. Tiež sa mi páčil Harry Potter, aj keď k niektorým pasážam sme v u nás v práci mali pripomienky.



Aká bola posledná dobrá kniha, ktorú ste čítal, ak vôbec nejaká?

Konečne som mal trochu čas si prečítať pár vecí minulých pár týždňov, keďže sme momentálne medzi jednotlivými sériami. Vzácna chvíľa v mojom obvyklom rozvrhu. Právce som dočítal jednu, ktorá sa mi páčila. Volala sa „The New New Thing“ od Michaela Lewisa o Jimovi Clarkovi, miliardárovi, ktorý založil spoločnosti Silicon Graphics, Netscape a Healtheon. Hovorí o celom boome internetu. Veľmi zaujímavé.



Máte nejaké domáce zvieratá?

Nie, ale dúfam, že si čoskoro nejaké zadovážim. Vyrastal som so skoro každým domácim zvieraťom na ktoré si spomeniete (moji rodičia sú obaja biológovia). Ale teraz som nemal čas starať sa o žiadne zvieratko. Na chvíľku som prichýlil mača, ktoré našiel spolupracovník, ale bolo také hravé, že som ho musel dať niekomu, kto už má dospelé mačky, aby ho naučili mravom. Ale možno si čoskoro zaobstarám nejakú kľudnú dospelú mačku.



A nakoniec, aký bol posledný dobrý album, čo ste počúvali?

Asi od Beastie Boys „Hello Nasty“ pár rokov dozadu. A nie, nehovorím to preto, že sa Beastie Boys objavili v seriáli.